Det är för att trädgårdslandet är så fullt med rabarber som jag i lördags bestämde mig för att koka sylt. Det går ju inte att äta smulpaj varje dag, det blir ju lite tråkigt i längden. Smakkombinationen fick jag upp ögonen för senaste vi var på Hotel Skansen i Båstad och kärlek uppstod direkt. Min egen sylt blev, om jag får säga det själv, ännu godare och dessutom är det så enkelt att göra. Burkarna du tappar upp sylten i ska vara superrena (antingen kokade, i diskmaskin eller en stund i ugnen - läs på nätet om sätt att göra dem kliniska på).

Amandas godaste sylt 

Ingredienser:
850 g rabarber
150 g jordgubbar
1 msk citronsaft
8 dl syltsocker med pektin

Gör så här
1. Skölj, ansa och skär rabarberna i mindre bitar. Snoppa jordgubbarna och dela dem på mitten. Lägg allt i en skål och kläm över citronsaften.
2. Blanda röran med sockret och häll över i en kastrull. Koka på medelstark värme i 10-15 minuter. Sylten ska värmas upp till ca 105 grader för perfekt konsistens. Skumma av under hela tiden då det är i skummet som mögelsporerna bildas och möglig sylt vill vi knappast ha.
3. Tappa upp i två skålar, förslut direkt och förvara kallt.

Ät på yoghurten, våffla, scones - möjligheterna är oändliga!
marina

Låter ju himla smaskigt! :)

Svar: Prova, du kommer älska den :)
Amanda

Julia

Åh, rabarber och jordgubb är ju en för bra kombination!

Svar: Visst är det :) Älskar den!
Amanda

Sofia Ström

Tack, vilket bra recept. Ska verkligen testa. Skönt att göra sig av med alla rabarberna i trädgården ;)

Svar: Det är ett perfekt att göra sig av med alla de där rabarberna. Du kan även frysa in rabarberna från landet och tina upp i höst och koka sylt på. Tänk vad mysigt att få lite sommarkänsla när dagarna blir kalla igen. Hoppas sylten ska smaka :)
Amanda

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress