Jag fick nys om Tomatens Hus förra hösten och av någon outgrundlig anledning har jag längtat efter att få besöka detta ställe. Igår fick jag äntligen chansen och jag förstår varför jag har velat åka dit! Vilket ställe! Butiken erbjuder tomater i alla dess former, färger och storlekar. Sorter jag aldrig hört talas om och tomater som jag provat förr men inte vetat så mycket om. Och för att inte tala om deras basilikor; vilka praktexemplar. De basilikor man köper i mataffären kan slänga sig i väggen, nu talar vi basilika på riktigt. Dessutom fanns där en massa annat spännande också såsom pesto, olivoljor, marmelader, surdegsbröd, ost, paprikor och porslin.
När vi hade tittat i butiken gick vi vidare in i västhuset där det odlades mängder med örter och sallader. Lite längre in i lokalen tittade vi på pumpaodlingen och svarta! tomater och slutligen kom vi i i växthuset hjärta; tomatodlingen. Och vilken odling sedan! Långa rader med tomater så långt ögat nådde, det är tomatodling på riktigt det.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Efter besöket i butiken gick vi de få metrarna bort till fiket/restaurangen och satte oss ner i deras lummiga trädgård för att avnjuta en god lunch. Några envisa regndroppar störde oss i början med sedan lättade molntäcket och solen tittade fram bakom molnen, riktigt skönt. Man kunde välja att sitta i ett orangeri, i trädgården, längs väggen eller inne i det lilla huset. Vi valde längs husväggen där solen värmde skönt. Maten på menyn var rustik, vegetarisk och lät helt fantastisk. Valet föll dock på deras specialitet; tomatpaj. En tomatpaj med hemligt recept och det visade sig att ingen i personalen, inte ens den trevliga servitrisen eller själva kvinnan bakom pajen tänkte avslöja en enda ingrediens. Dijonsenap var det dock inte, och jag som var så säker på just den ingrediensen. Jag älskar mat med hemliga recept! God var den i alla fall, eller ordet "gott" gör den inte rättvisa. Helt otroligt fantastisk är mer passande! Jag har aldrig varit mer sugen på att göra paj som nu, nästa mission blir att göra en snarlik tomatpaj som den vi fick idag. Så svårt ska det inte vara att få till!
När kaffet serverades avnjöt jag en urgod jordgubbspaj med hemgjord vaniljsås och mammsen tog en rulltårta med mascarpone och tomatmarmelad, vilken kombination! I drygt tre timmar satt vi och njöt av maten och atmosfären på detta underbara ställe. Ett helt perfekt utflyktsmål som är beläget i Vallåkra, några mil söder om Helsingborg. Innan vi lämnade Tomatens Hus köpte jag med mig en grandios basilika, en massa tomater, en jordgubbsvinäger, en marmelad, en gryereost och en urtjusig paprika.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress