Smörgåstårta deluxe
Ingredienser till 6-9 personer:
1 paket landgångsbröd (finns i frysdisken vid brödet oftast)
50 g bordsmargarin
Fyllning:
3 hårdkokta ägg
3 dl skalad gurka i små tärningar (behåll kärnhuset)
100 g rökt skinka
100 g kokt skinka
½ dl majonnäs
½ dl crème fraiche
1-2 små burkar pepparrotsvisp
½ dl vispad grädde
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
Garnering:
200 g kallrökt lax
1 dl majonnäs (cirka, ska endast fungera som klister och kanterna ska ha ett tunt lager på sig)
2 krukor hackad persilja
1 citron
½ gurka
300 g räkor
1 burk svart caviar (eller amerikansk löjrom som vi tog)
hackad gräslök och persilja på toppen
Dagen före, gör så här:
1. Koka äggen och tärna dem sedan i en äggdelare på två ledder eller hacka den. Lägg sedan i en större bunke.
2. Skär gurka, rökt och kokt skinka i små tärningar och lägg i samma bunke som äggen.
3. Vispa grädden hårt och blanda tillsammans med majonnäs och pepparrot. Smaka av med salt och vitpeppar och vänd sedan ner i bunken med övriga ingredienser.
4. Bred smör på två brödskivor (på den sidan som ska ligga uppåt, gäller övriga bröd som kommer nedan också)och placera dem bredvid varandra på ett större fat som är täckt med tårtpapper samt smörgåspapper som du sedan kan dra bort när tårtan är färdiggarnerad.
5. Bred ut en tredjedel av fyllningen på de två brödskivorna.
6. Bred smör på två nya bröd och lägg försiktigt ovanpå fyllningen. Lägg på ny fyllning. Upprepa ännu en gång och lägg slutligen på två bröd som också de är bredda med smör.
7. Täck med gladpack och förvara i kylskåpet till dagen efter.
Dagen då smörgåstårtan ska avnjutas:
1. Bred ett tunt lager majonnäs på ovansidan av smörgåstårtan samt på kanterna. Täck kanterna med persilja (det är omöjligt att få det att täcka helt men tryck dit så mycket persilja du kan, det är inte hela världen om lite av brödet syns).
2. Garnera därefter med halva citronskivor som du lägger omlott med tunt skivad gurka. Lägg den kallröka laxen i små rullar i mitten, täck de tomma sidorna med räkor, lägg kaviaren ovanpå laxen och strö över lite gräslök och persilja.
3. Avnjut tillsammans med ett glas mousserat eller ett glas vitt, förslagsvis ett Chablisvin.







Mums :D