Där bland allt det goda på bilden kan ni kanske ana den supergoda chilimarinerade fläskytterfilén jag hade med på buffén i lördags. Till skillnad mot "vanlig" fläskfilé som lätt blir för torr blir den här otroligt saftig i och med att den får ligga i sin marinad i närmare ett dygn. Rätten tillagas alltså dagen före den ska serveras så den verkligen får suga i sig alla goda smaker.
Chilimarinerad fläskytterfilé
Ingredienser till 10 bufféportioner:
1 kg fläskfilé eller fläskytterfilé
salt & svartpeppar
Till marinaden:
½ dl vitvinsvinäger
½ dl olivolja
saften och rivet skal från ½ citron
2 finhackade röda chili
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk salt
½ tsk vitpeppar
1 dl färsk timjan
Gör så här:
Dag 1:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Putsa och skär bort otrevligheter från filéerna.
3. Bryn filéerna i en het panna tills de har fått fin färg. Krydda med salt och peppar.
4. Lägg dem i en ugnsform. Stek klart i ugnen i ca 30 min eller tills de har uppnått 65-70 grader i innertemperatur.
5. Blanda ihop ingredienserna till marinaden i en skål. Lägg filéerna i dubbla plastpåsar och häll över marinaden. Låt allt marinera i kylskåpet över natten. Vänd plastpåsen några gånger under tiden.
Dag 2:
6. Skär upp köttet i skivor och häll över marinaden. Låt sedan stå kallt någon eller några timmar till.
7. Strö över lite färsk timjan innan servering och gärna lite chili och om du har över.
8. Klart att servera!
1 kg fläskfilé eller fläskytterfilé
salt & svartpeppar
Till marinaden:
½ dl vitvinsvinäger
½ dl olivolja
saften och rivet skal från ½ citron
2 finhackade röda chili
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk salt
½ tsk vitpeppar
1 dl färsk timjan
Gör så här:
Dag 1:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Putsa och skär bort otrevligheter från filéerna.
3. Bryn filéerna i en het panna tills de har fått fin färg. Krydda med salt och peppar.
4. Lägg dem i en ugnsform. Stek klart i ugnen i ca 30 min eller tills de har uppnått 65-70 grader i innertemperatur.
5. Blanda ihop ingredienserna till marinaden i en skål. Lägg filéerna i dubbla plastpåsar och häll över marinaden. Låt allt marinera i kylskåpet över natten. Vänd plastpåsen några gånger under tiden.
Dag 2:
6. Skär upp köttet i skivor och häll över marinaden. Låt sedan stå kallt någon eller några timmar till.
7. Strö över lite färsk timjan innan servering och gärna lite chili och om du har över.
8. Klart att servera!

Erika
Den här blev en succé på mitt 50-årskalas! Tack för receptet, det här kommer jag laga fler gånger!
Så goda saker!