Paj! Min absoluta favoriträtt här i världen! I en av mina Lantlivstidningar hittade jag en härlig primörpaj som jag passade på att bjuda pojkvännen på igår. Färgglad, vårig, smakrik och mättande; en synnerligen perfekt paj om ni frågar mig.
Receptet kommer från Lantliv Mat & Vin nr 2/2015 (lantliv.com) med en liten variation påhittad av mig själv.
Deg:
3,5 dl vetemjöl
65 g rumsvarmt smör
1 burk kvarg, 250 g (10 %)
1 krm salt
Fyllning:
1 liten purjolök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
200 g färsk spenat, sköljd
1 paket sojabönor
140 g ädelost
3 ägg
2 dl crème fraiche (34 %)
1 krm salt och 1 krm nymald svartpeppar
Topping:
1 bunt färsk grön sparris
10 rädisor 
2 morötter
Olivolja
Flingsalt och nymald svartpeppar
1. Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop mjöl, smör, kvarg och salt i en skål eller använd matberedare. Arbeta ihop till en elastisk deg och tryck ut pajdegen i en form, gärna med löstagbar kant.
2. Förgrädda pajskalet i cirka 20 minuter. Sänk värmen till 175 grader.
3. Fyllning: Skiva purjon och vitlöken. Fräs det tillsammans med sojabönorna hastigt i oljan utan att det bränns. Lägg i spenaten och låt den fräsa med tills den är mjuk och all vätska kokat in. Salta och peppra väl.
4. Lägg det i pajskalet och smula över ädelosten. Vispa ihop ägg och crème fraiche, tillsätt salt och peppar och häll det i pajskalet. Grädda pajen i 25–30 minuter. Låt svalna.
5. Skär eller bryt av den nedersta torra delen från sparrisen och släng. Förväll sparrisen i lättsaltat vatten i 3–4 minuter. Spola av i iskallt vatten, dela i bitar och lägg i en stor skål tillsammans med delade rädisor och hyvlad morot. Droppa i lite olivolja. Salta och peppra. Toppa pajen med det och servera.
Lotta

Den såg ju minst sagt smarrig ut. Det blir nog till att testa den i helgen! Tack för inspirationen.

Svar: Den var riktigt, riktigt god :) Vi två åt upp nästan hela, så god var den :) Hoppas du kommer tycka om den!!
Amanda

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress