29 november 2013

Lussebullar i mängder

Hemligheten bakom riktigt saftiga lussebullar är att inte göra degen för torr. Den ska fortfarande klibba lite när du sätter den på jäsning. Skippa kvarg, det är fusk!
Till 25 bullar behövs:
16 dl vetemjöl                 
 5 dl mjölk                 
1 ½ dl strösocker                 
200 g smör             
st  ägg                 
½ tsk salt                
50 g röd jäst   
2 paket saffran              
russin                 
1 st ägg till pensling  
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret i en kastrull och häll sedan över mjölken. Stöt saffran i lite socker i en mortel och häll i mjölkblandningen. Låt det svalna till 37 grader. 
2. Smula sönder jästen i en bunke, häll i mjölkblandningen och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, socker och ägg.                    
3. Blanda i ca 10 dl av mjölet. Tillsätt sedan mjöl decilitervis tills degen känns lagom fast.          
4. Låt degen sedan vila i rumstemperatur, övertäckt med en handduk, i ca 40-50 minuter.                
5. Skär degen i 25 bitar.       
6. Rulla ut degstyckena till avlånga strängar och forma dessa till lussekatter. Använd mjöl om degen fastnar.                 
7. Lägg lussekatterna på en plåt med bakpapper.                    
8. Jäs under handduk i ca 15 minuter. Lussekatterna ska växa till dubbel storlek. Tryck in russin i vardera ände.               
9.Vispa lätt upp ett ägg i en kopp. Pensla försiktigt med äggstrykning och baka av dem i cirka 6 minuter. Lussekatterna ska bli sådär härligt gyllenbruna. Låt sedan svalna under bakduk på en bricka.                
10. NJUT!!!