Medan jag sitter och avnjuter en repris på gårdagens fabulösa middag tänkte jag bjuda på ett recept från helgen, nämligen rostade tomater. Bli inte skrämda av tiden tomaterna ska stå i ugnen, rostningen gör att sötman i tomaterna kommer fram riktigt ordentligt. Låt gärna tomaterna vila något innan servering, inte för länge så att de blir kalla bara.
Dessa underbara små tomater passar utmärkt till risotto, på ett surdegsbröd, till grillat, tillsammans med chevréost eller som en del av flera tapasrätter. 

Rostade tomater

Ingredienser:
ca 800 gram körsbärstomater, gärna i lite olika färger
1/2 msk olivolja + 1 tsk flingsalt
Till lagen:
1 tsk farinsocker
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk balsamvinäger
1 msk olivolja
 
basilika efter behag
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 125 grader.
2. Skölj och dela tomaterna i halvor och lägg dem i en ugnsfast form. 
3. Blanda runt tomaterna med olivolja och flingsalt och rosta sedan mitt i ugnen i 3-.4 timmar. 
4. Blanda ihop olivolja, farinsocker, vitvinsvinäger och balsamvinäger i en liten bunke. När sockret har löst sig är den klar.
4. Ta ut formen ur ugnen och skopa ur eventuell vätska som har samlats. Blanda denna tillsammans med lagen, häll nu lagen över tomaterna och rör om.
5. Blanda i basilika och servera med det du gillar allra mest.