Helgen gick verkligen i julens tecken och även om jag inte hade tänkt göra det blev det ändå en härlig sats lussebullar som blev sådär härligt saftiga och goda.
Hemligheten? Ja, för det första hade jag äkta saffran direkt från Afghanistan som fick ligga och dra i lite socker och alkohol ett tag innan jag började, sockermängden behöver vara lite högre än vanligt och det viktigaste är att degen måste vara mer kladdig än vad som känns bekvämt. Varför? Ja, saffran sugen upp vätska under jäsningen så skippa kesella - det är fusk!
Till 25 bullar behövs:
Ca 12 dl vetemjöl
5 dl mjölk
3 dl strösocker
200 g kallt smör
1 st ägg
½ tsk salt
1 tsk kardemumma
50 g röd jäst
2 paket saffran (eller 2 g direktimporterad)
russin
1 st ägg till pensling
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram smöret så det blir rumsvarmt.
2. Smula sönder jästen i en bunke, häll i mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägg och alkoholdränkt saffran.
3. Blanda i ca 10 dl av mjölet. Tillsätt sedan mjöl decilitervis tills degen känns lagom fast. Ha sedan i smöret som är uppdelat i mindre bitar. Knåda tills degen är slät och fin. Obs! Den måste vara kladdig!
4. Låt degen sedan vila i rumstemperatur, övertäckt med en handduk, i ca 60-90 minuter.
5. Skär degen i 25 bitar.
6. Rulla ut degstyckena till avlånga strängar och forma dessa till lussekatter. Använd mjöl om degen fastnar.
7. Lägg lussekatterna på en plåt med bakpapper.
8. Jäs under handduk i ca 30 minuter. Lussekatterna ska växa till dubbel storlek. Tryck in russin i vardera ände. 9. Vispa lätt upp ett ägg i en kopp. Pensla försiktigt med äggstrykning och baka av dem i cirka 6 minuter. Lussekatterna ska bli sådär härligt gyllenbruna. Låt sedan svalna under bakduk på en bricka.
10. NJUT!!!


Så gott :)