Grundrecept som ger tre bakplåtsstora pizzor. Det är förgräddningen av degen som gör hela skillnaden så detta är ett viktigt moment som du inte kan hoppa över!
Ingredienser till pizzadegen:
25 g jäst
2 tsk flytande honung
1,25 msk flingsalt
0.5 l ljummet (37 grader) vatten
12-14 dl durumvetemjöl (det går även bra med vanligt vetemjöl med durumet bidrar med mer smak)
4 msk olivolja
Gör så här:
1. Sätt på ugnen på 250 grader. 
2. Blanda jäst, honung och salt med en träsked tills jästen har löst upp sig. Tillsätt det ljumna vattnet och blanda ihop allt. 
3. Häll i mjölet och olivoljan. Blanda och tillsätt mer mjöl tills degen är jämn, fin och släpper från kanterna.
4. Täck över skålen med en kökshandduk och låt jäsa i ca 40 min.
5.  När degen har vuxit till det dubbla mjölar du ytan där degen ska kavlas ut.
6. Dela upp degen i 3 delar och kavla ut 3 pizzor (ugnplåtsstora), tillsätt hela tiden mjöl så att degen inte fastnar på varken på skärbrädan eller kaveln. När degen har fått rätt storlek och tjocklek lägger du över denna på plåten och trycker ut den ytterligare i kantera.
7. Häll på ungefär 3 msk olivolja över degen och stryk ut den jämt med händerna över hela degen.
8. Ställ in plåten i ugnen och låt grädda tills den är gyllenbrun och knaprig, ca 5-7 minuter.
9. Ta ut plåten och ställ den åt sidan i väntan på de andra godsakerna.
Nu kommer vi till nästa läckerhet, nämligen tomatsåsen. Och detta är en tomatsås i världsklass. Så ljuvligt god! Ni behöver inte vara oroliga för sardellerna, det smakar inte ett uns sardell utan dessa bidrar snarare tilll sältan. Det absolut viktigaste är att såsen får koka ner så att den blir stabbig. Den får absolut inte vara rinnande, denna lilla process kan ta en 40-50 minuter så ha tålamod.
Ingredienser till en sats tomatsås:
1 finhackad gul lök
1-2 krossade vitlöksklyftor
6 msk fin olivolja
3 inlagda sardellfiléer
5 msk tomatpuré
2 burkar krossade tomater
2 msk flytande honung
Svartpeppar och flingsalt efter behag
Gör så här:
1. Lägg olivolja, lök, vitlök och sardellerna i en tjockbottnad kastrull. Värm på medelvärme under omrörning.
2. Rör om tills sardellerna har smält bort helt och låt det hela stå och sjuda en stund under omrörning. Häll därefter i tomatpurén och låt alltsammans rosta.
3. Tillsätt krossade tomater och låt sjuda några minuter under omrörning.
4. Häll i honung, svartpeppar och salt.
5. Låt såsen sjuda under omrörning tills den har blivit stabbig, ca 40-50 minuter. Tänk på att inte ha för hög temperatur när du gör detta!
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress